Oolong
Herbata Oolong często jest nazywana „niedofermentowaną” lub „półfermentowaną”, herbata niebieska, herbata turkusowa. Produkowana jest w Chinach. Zbiór liści odbywa się w ściśle określonym czasie. Zaraz po zebraniu, liście pozostawiane są na słońcu. Kiedy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Czynności te (więdnięcie i wytrząsanie) powtarza się kilkakrotnie na przemian, do momentu, kiedy liście zyskają kolor żółtawy. Wtedy poddaje się je krótkiej fermentacji (stanowi ona 12-20% fermentacji zwykłej) i procesowi palenia. Liście tej herbaty nigdy nie są połamane przez skręcanie, są zawsze całe.
Sposób zaparzania:
Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody: ok. 90°C
Czas parzenia: 3-4 min.
Tą samą herbatę zaparzać można kilkakrotnie (najlepiej do 3 razy).
Cena za 50g